След поне десетилетие напъни българската комедия най-сетне направи крачка напред. Случи се миналата вечер в НАТФИЗ, но не заради присъствието на някой политик там, а заради премиерата на спектакъла „Една крачка напред“ от Стефан Стоянов. Представлението е на Арт театър и гостува веднъж в месеца на сцената на Учебния театър. Следващата дата е 14 декември.

„Една крачка напред“ измерва всичко от днешната българска действителност, без да затъва в нея. Вместо кахърна история за неуспял писател и влюбен кандидат-самоубиец, затиснати от голямата нужда, постановката вади от депресията с ударна доза смях. Разказва с лекота усилията на българското битие. Диалозите са нанизани като бисерна огърлица, хуморът е брилянтен, играта на думи – майсторска и разчетена в точното време, самоиронията – завидна. Актьорите – великолепни. Да се чудиш защо не познаваш Здравко Здравков, Красен Ханджиев и Камен Коев (който е и режисьор на спектакъла) от големите сцени или от тв екрана. Тримата са завършили театралния колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Надежда Сейкова, сред преподавателите им е актрисата Виолета Гиндева, която ги аплодира и на премиерата.

Учебният театър е тесен за това представление – мястото му е в Сатирата, защото освен всичко друго „Една крачка напред“ е и образец за качествена българска комедия – каквото липсва в последните поне десет години. Сред реквизита има клозет, но в представлението няма и помен от клозетен хумор, нито преекспонирана дебелащина, по която залитат някои автори в опита си да направят име като драматурзи.

Единствената причина да не сте попаднали на реклама на спектакъла, е че никое от изброените четири имена в крачката, надскочила досегашното ниво на съвременната БГ комедия, не е на „мечка“. Авторът Стефан Стоянов трупа успехи и провали като сценарист на разностранни продукции, а тримата актьори явно държат повече на свободата си, отколкото на щатната ангажираност. Карето обаче си знае цената – подсказва го парчето Breakthru на Queen на финала. Станете и вие свидетели на пробива им.

Източник: monitor.bg [Елена Кръстева]

Резервирай Билети

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *